Sunday, January 5, 2014

PIPARKOOGIMAANIA

Seekord siis midagi jõuluhõngulist..
5. jaanuaril käisin näitusel "Piparkoogimaania", mida eksponeeritakse Tallinna Disaini- ja Arhitektuurigaleriis Pärnu maanteel. Antud näitust on näidatud juba mitmeid aastaid, kuid igal aastal on näitusel uus teema. Selle aasta teemaks on "Kunstiajalugu" ehk tavalisest piparkoogitaignast on kokku pandud erinevad kunstiga seotud hooned, kujud vms. Näituse autoriteks on kunstnikud, disainerid, arhitektid ja muud loovisikud. Näitus on toimunud Tallinnas igal aastal alates 2006 aastast ning kokku on sellel osalenud ligi 360 Eesti kunstnikku.
Ausalt öeldes ei osanud ma antud näituselt kuigi palju oodata, kuid nähtu lükkas ümber kõik minu eelarvamused.

Eksponaate oli seinast-seina. Küll oli piparkoogist meisterdatud näiteks tuntud kolosseum, Pisa torn ja lausa 2 Willendorfi Veenust. Samas oli ka lihtsamaid meisterdusi. Siinkohal võiks ka mainida, et kogu kunstisaali valitses hõrgutav piparkoogilõhn!!
Kõik kujud olid äärmiselt detailsed. Osad olid kaunistatud isegi väikeste värviliste valgustitega, mis olid kuidagimoodi piparkookide sisse pandud. Mind pani imestama, kuidas on võimalik sellisest lihtsast asjast nagu piparkoogitaigen midagi niisugust välja võluda:
Reaalkooli ees seisev "Mõtleja", seekord siis piparkoogist valmistatud. Autor Tuuli Silber
Van Goghi "Vaas 12 päevalillega" piparkoogi kujul. Autor: Kristi Jalakas
Üks minu lemmikutest.



Üks minu lemmikutest- Kristi Merivälja Willendorfi Veenus.


 
Üks põhjustest, miks see näitus mulle nii palju meeldis, oli see, et see näitas, et kunstil pole tegelikult piire. Igast asjast saab teha kunsti, kunst ei piirdu ainult maalide või joonistustega. Loodan, et näitust korraldatakse ka järgmisel aastal, sest see on tõesti midagi teistsugust ja huvitavat.

 
Piparkoogimaanial on ka oma kodulehekülg:


No comments:

Post a Comment